عربي | EN | SE

Registration successful!

Stadgar för Gemenskap föreningen

  1. Namn:

    Föreningens juridiska namn är Gemenskap föreningen och kan förkortas till GF.
  2. Säte:

    Föreningen har sitt säte och är registrerad i Ronneby kommun.
  3. Syfte:

    Föreningen bygger på ett samarbete med individer och institutioner i samhället inom och utanför Sverige för kulturella, pedagogiska, sociala och humanitära aktiviteter.
  4. Föreningens mål är att:

    • organisera och erbjuda pedagogiska aktiviteter till exempel seminarium och konferenser samt föreläsningar och studiecirklar och tillhandahålla allt utrustning som krävs för genomförandet.
    • genomföra och erbjuda kulturella, sociala och humanitära samt vetenskapliga och underhållande aktiviteter och att tillhandahålla all nödvändig utrustning för aktiviteternas genomförande.
    • arbeta för ökad medvetenhet hos individen i frågor som rör mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.
    • ingå avtal med institutioner såsom högskolor, skolor, föreningar och konstellationer i och utanför Sverige som gagnar föreningen och dess mål och aktiviteter.
    • erbjuda humanitära insatser och distribuera hjälpsändningar i samarbete med hjälporganisationer, såväl nationella som internationella.
    • tillhandahålla lokaler för utbildning, kultur, underhållning och sociala aktiviteter samt idrottshallar och konferenslokaler eller samlingslokaler vid religiösa högtider och sociala fester samt ordna lokaler avsedda för bön.
    • köpa, sälja och hyra inventarier som gagnar föreningens mål och aktiviteter.
    • presentera och exponera föreningens aktiviteter och mål i olika medier.
    • marknadsföra föreningens olika aktiviteter och att ta emot bidrag i Sverige och utlandet i enlighet med svenska lagstiftning.
    • genomföra och/eller delta i internationella aktiviteter.
    • ansluta sig till andra föreningar eller Institutioner i Sverige eller i utlandet och delta i gemensamma aktiviteter och ömsesidigt samarbete.
    • arbeta för bättre hälsa för våra ungdomar och att bidra till arbetet mot kriminalitet, alkohol, droger och tobaksspridning.
    • verka för att sprida goda gärningar, ädelt uppförande, god moral och uppriktighet i samhället.
    • ta hand om Sveriges nyanlända och att förse de med informationer, kurser och aktiviteter som hjälper och uppmuntrar dem till en positiv och effektiv start i Sverige och integrering i samhället.
    • starta affärsmässiga projekt som gynnar föreningen.
  5. Medlemskap:

    Alla fysiska och juridiska personer som delar föreningens värdegrund och mål kan och får ansluta sig. Medlemsansökan lämnas skriftligt till styrelsen. Ett eventuellt avslag kan överklagas vid årsmötet. Alla medlemmar har rätt att delta i föreningens aktiviteter och årliga möten. Aktiva medlemmar kan få reducerad avgift om styrelsen beslutar om det. Alla medlemmar kan delta och påverka. Föreningen kan tilldela honorerat medlemskap till personer som utfört värdefulla tjänster, ekonomiska eller på annat sätt hjälpt föreningen att nå sina mål. Den som får honorerat medlemskap får delta i medlemsmöten och styrelsemöten och diskutera respektive ämnen utan att ha rösträtt eller kandidatur till styrelsebefattning.
  6. Utträde ur föreningen:

    Genom inlämnad skriftlig ansökan till styrelsen har alla medlemmar rätt till utträde ur föreningen. Beslutet om utträde gäller från den dagen styrelsen tagit emot utträdesansökan. Utträdd medlem har inte rätt att begära återbetalning av till föreningen inbetalda avgifter. Om den utträdde medlemmen är skyldig föreningen pengar skall denne betala sin skuld till föreningen snarast utan anmodan.
  7. Uteslutning av medlemmar:

    Uteslutning tillämpas ifall:
    • medlemmen bryter mot föreningens normer.
    • medlem upprepande gånger missköta från sina åtaganden.
    • medlemmen inte betalar sin medlemsavgift efter 3 månader trots skriftlig varning.
    • medlem trotsar föreningens beslut.
    • medlem lider förlust av egen förvaltarrätt.
    • medlem beter sig på ett av samhället eller av föreningsmedlemmarna oacceptabelt sätt eller döms för allvarligt brott.
    Vid ovanstående fall fattar styrelsen beslut om uteslutning och underrättar medlemmen om detta. Uteslutna medlemmar på egen begäran eller genom styrelsebeslut stryks från förenings medlemsregister och förlorar rätten att begära del av föreningens tillgångar. Utesluten medlem har rätt att överklaga uteslutningsbeslut vid närmaste årsmöte. Beslut i överklagan är bindande.
  8. Styrelsen:

    Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. De ska, inom ramen för stadgarna, verka för föreningens framåtskridande samt tillvarata medlemmarnas intressen, tillse att för föreningen bindande regler iakttas, verkställa årsmötets fattade beslut, planera, leda och fördela arbetet inom föreningen, ansvara för och förvalta föreningens medel samt förbereda årsmötet. Styrelsen består av 7 till 11 ordinarie ledamöter, inklusive ordförande samt mellan en och fyra suppleanter, förutsatt att antalet medlemmar är udda. Styrelseledamöter väljs vid årsmöten och då tillsätts ordförande. Styrelsen konstituerar sig själv och utser sekreterare och kassör. Sekreterare, därefter kassör tar över ordförandens post ifall ordföranden överlåter sin post, lämnar sin post, avslutar eller inte kan sköta sin post av en eller annan orsak. Vid nästa årsmöte väljs en ny ordförande. Styrelsen skall samlas månadsvis . Ordförande och styrelsen har beslutsrätt när styrelsen samlas förutsatt att minst halva medlemsantalet närvarar. Styrelsen kan vid behov fatta beslut om att bilda kommittéer och utskott. Styrelsens mandatperiod förlängs med maximalt 3 månader om inte årsmötet äger rum och då begränsas dess roll enbart till att administrera föreningen. Styrelsen skall redovisa föreningens aktiviteter och ekonomi var 6:e månad. Styrelsen har rätt att kalla till krismöte om behov anses finnas till det och då är besluten tagna vid krismötet med samma verkan som på ett årsmöte.
  9. Föreningsekonomi:

    Räkenskapsår från 1/1 till 31/12. Revisorn skall börja preparera redovisningen 6 veckor före årsmötet och ska förse styrelseledamöter med alla tillgängliga deklarationer senast 2 veckor efter årsmötet. Medlemsavgifts storlek bestäms av styrelsen och finansierar föreningen tillsammans med gåvor, bidrag och donationer av juridiska och fysiska personer samt inkomster från föreningens aktiviteter som studiecirklar och inkomsterna från föreningens tillgångar samt bidrag från kommunen och staten eller EU länderna med fler. Föreningen tar inte emot villkorade gåvor från misstänkta extrema eller rasistiska källor. Gåvor godkänns av styrelsen och alla föreningens tillgångar tillhör föreningen och ingen äger rätt att återfå någon av dessa tillgångar. Utgifterna i föreningen begränsas till vad som krävs till att nå föreningens mål.
  10. Firmatecknare:

    Föreningens ordförande tillsammans med kassören tecknar gemensamt för föreningen var för sig. Sekreteraren sköter posten.
  11. Revisorer:

    Styrelsen skall till revisorn lämna alla verifikationer och anteckningar från möten tillsammans med all dokumentation som krävs 45 dagar före föreningens årliga möte där de granskas av revisorn. Revisions redogörelsen presenteras vid årsmötet.
  12. Ändringen av förenings stadgar:

    Förslag om ändring av stadgarna behandlas vid två möten i följd där ett av dessa är årsmötet och tiden mellan dessa 2 möten är minst en månad. Genomförande av ändring: Förändringar beslutas i årsmötet och fattas av 2/3 av närvarande medlemmar där den minsta närvaron är 75% av antal medlemmar. Om mötet sköts upp på grund av mindre närvaro mindre än 75% då släps kravet på nämnt antal vid nästa möte förutsatt att närvarande medlemmar i mötet är dubbelt så många som Styrelsemedlemmarna eller fler. Nya stadgar skall visas på föreningens anslagstavla eller på internet.
  13. Beslutande organ

    Föreningens beslutande organ är årsmötet, till vilket alla medlemmar skall kallas.
  14. Allmänna årsmöten:

    Årsmöten äger rum en gång per år mellan ingången av februari och slutet av juni. Kallelse kan ske via post, e-post, telefon eller annonsering på eventuell webbsida som är knuten till föreningen. Medlemmarna ska ha tillgång till verksamhets-, ekonomisk- och revisionsberättelse samt dagordningsförslag senast 2 veckor före mötet. Kandidatur och valbarhet samt val av ny styrelse bestäms på årsmötet. Kandidaten skall inte vara under 18 år. Medlemmen som har betalat årsavgiften och är 18 år gammal kan rösta. Medlemmar utan rösträtt kan utrycka sina åsikter samt lämna förslag. Om kallelse har skett enligt stadgarna är mötet beslutsmässigt med enkel majoritet av röstberättigade medlemmar som är närvarande vid mötet

    Innehållet på årsmöte:

    1. Årsmötets öppnande
    2. Behörigt utlyst enligt stadgarna
    3. Fastställande av dagordning
    4. Val av mötesfunktionärer
    5. mötesordförande

      mötessekreterare

      justerare tillika rösträknare

    6. Verksamhetsberättelse
    7. Ekonomisk berättelse
    8. Revisionens berättelse
    9. Frågan om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen
    10. Verksamhetsplan för en tid av 1 år.
    11. Budget för en tid av 1 år.
    12. Val av styrelse för en tid av 1 år.
    13. ordförande

      övriga ledamöter i styrelsen

    14. Val av en revisor för en tid av 1 år.
    15. valberedningen presenterar sitt förslag

    16. Skrivelser
    17. Övriga frågor
    18. Årsmötets avslutande
  15. Extra möten:

    Styrelsen kan vid behov tillkalla medlemmarna till extramöte. Även på motiverat skriftlig begäran från revisorn kan det bli extramöte eller på begäran av 2/3 av röstberättigade medlemmar. En månad före extramöte läggs dagordningen fram. Dagordningen vid extramöte behandlar enbart ämnet som orsakade extramöte.
  16. Votering och beslutsfattandet:

    Ett beslut bifallas när en röst över hälften röstar för det förutom beslut som handlar om ändring av föreningens stadgar eller nedläggning. Dessa beslut kräver 2/3 av röstberättigade medlemmar enligt det som står i bestämmelserna ovan. Om voteringen leder till lika röstetal avgörs beslutet genom lottning.
  17. Nedläggning och likvidation av föreningen:

    Beslut om nedläggning tas vid två allmänna möten i följd och gäller när 2/3 av närvarande röstberättigade deltagare röstar för det. När beslut om nedläggning har tagits utses en kommission av 11 medlemmar vid mötet där nedläggningsbeslutet fattats. Nedläggningskommissionen ansvarar sedan för likvidering av föreningens tillgångar och flytten av äganderätten till andra likasinnade föreningar i enlighet med föreningens mål och på så sätt garantera fortsättningen av föreningens arbete. Detta sker efter att ha betalat föreningens skulder. Ifall mottagarföreningen inte bestäms överförs tillgångarna till den förening som har mest antal medlemmar och som är likasinnad.
  18. Adjungering

    Föreningens styrelse äger rätt att till sig adjungera sådan(a) person(er) som kan berika styrelsens arbete.
  19. Andra bestämmelser:

    1. Mandatperioden för styrelsemedlemmarna är ett år.
    2. Medlemmar får kandidera till samma posten max två år i följd.
    3. Medlemmar som vinner valet erkänns och ifall en vinnare är frånvarande går rösterna till nästa kandidat i turordning.
    4. Föreningens stadgar följer lagen och svenska myndigheters förordningar.
    5. Vid förekomst av tvist mellan medlemmarna avgörs rätten enhälligt av styrelsen eller genom en av styrelsen vald kommission bestående av 3 medlemmar som fattar slutligt och bindande beslut i tvisten.
    Dessa stadgar börjar gälla från den dagen föreningen bildas.
Godkänna
Avbryt